Kézműves Technológia

Bemutatjuk Önöknek kézi faszöges és kézi varott technológiával készült termékeink munkafolyamatát.

Első lépésben megtörténik a méretfelvétel. A méretfelvételről részletesebben itt olvashatnak A méretek és a fazon ismerete után megszerkesztjük és elkészítjük a szabásmintát. A minta után, a kiválasztott bőrből kiszabjuk az alkotóelemeket, a felső és a bélésbőrt. Széleit lesirfeljük, és speciális ragasztóval, csirízzel összeállítjuk a bőröket.

A kívánt merevítő anyagokat, melyek a modell függvényében változnak, rögzítjük, varrjuk és elkészítjük a felsőrészt. Ha cipzáras a modell, akkor azt is beleillesztjük.

A kiválasztott formájú kaptafát az adott méretekhez alakítjuk bőrök hozzátoldásával, az egyéni lábforma elérése érdekében. Felrakjuk rá a branzolt, és a felsőrészbe behelyezzük a kaplit, kérget és a lágyékmerevítőt csiriz segítségével rögzítjük. Behelyezésük előtt kicsit megnedvesítjük, szaknyelven „bedanftoljuk” őket, hogy hajlékonyabbak legyenek, ezáltal jobban kezelhetőek. Varrott csizma esetében kialakítjuk a varróárkot.

Felcikkoljuk (felerősítjük) a felsőrészt a kaptafára, és a technológiának megfelelően (kézi faszöges vagy kézi varrott) kialakítjuk, és felhelyezzük a talpat, sarkat. Ha a technológia varrott, akkor rámázunk is. A ráma felerősítését a sarok elejénél kezdik a cipészmesterek. Ha ezekkel elkészülünk, akkor a kaptafát kivesszük a csizmából, behelyezzük, a talpbélést, majd elkezdődik a sámfázás, amivel megadjuk a csizma pontos méretét és a végső formáját. Bizonyos formát csak így lehet elérni, mint például a lovaglócsizmánál az előreugró úgynevezett banán alakot. A sámfázásnál is megnedvesítjük egy kicsit a bőrt, hogy puhább és jobban formázható legyen. 2-3 napig a sámfán hagyjuk, és így a bőr memorizálja a formát.

Végül bizonyos helyeken lángolást vagy meleg levegőt használunk, hogy az esetleges ráncok kisimuljanak. Mindezek után krémezzük, kitisztítjuk a csizmát, talp széléről eltávolítjuk a sorját. Ezt hívjuk kikészítési folyamatnak.

gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas gyartas